Gå til indhold

Sådan mindske du risikoen for skimmel i din bolig

Selvom Hyldespjældets boliger er konstrueret på en måde, der betyder, at risikoen for at der opstår skimmel i boligerne er høj, kan du selv gøre en del for at undgå at det sker. 

Særlige udfordringer i Hyldespjældet
Hyldespjældet har en række tekniske udfordringer. Det er et 40 år gammelt byggeri, der er bygget på et tidspunkt, hvor man ikke isolerede på samme måde som i et nyt byggeri. Det betyder, at der er en række udsatte steder i Hyldspjældets boliger:

Hjørner i trapperum, hvor der ydervæg på begge sider rammes let af fugt eller skimmel. Her er det særligt vigtigt, at der er varmt i trapperummet og at du løbende kigger på væggen for at se om der er fugt eller skimmel. Hvis der står kasser eller reoler op ad ydervægge, kan der blive meget koldt i hjørnet og det giver i kombination med fugt mulighed for, at der kan gro skimmel. 

Det samme gælder i entréen, hvor en lav temperatur på ydervæggen kombineret med fugt i luften også let giver skimmel. Det er derfor vigtigt at entréen varmes op og sikres en korrekt udluftning. 

Skimmel skal bruge fugt og næring
Der findes skimmelsporer overalt i naturen og dermed også i boliger. Der vil derfor altid være skimmesporer i luften. Men hvis de naturligt forekommende skimmelsporer møder fugt og næring vil de give en vækst af skimmelsvamp, der kan være sundhedsskadelig.

Fugt
Fugt kan opstå på en kold eller kølig overflade. Vi kender det fra dug på forruden i en kold bil eller dug på et vindue. Den fugt der er i luften blev til vand, når den rammer en kold eller kølig overflade. Det samme sker ved en væg der er meget kold. Her vil fugt fra luften sætte sig. 

Næring
Skimmelsvamp lever af organisk materiale. I vores boliger er det f.eks. støv fra tøj og møbler og tapet af papir.

Det handler om at undgå fugt og næring
Hvis du vil hindre skimmelsporene i at sætte sig som skimmelsvamp i din bolig handler det altså om, at du skal holde fugten nede og sørge for, at der ikke er næring som skimmelen kan bruge. 

Hold temperaturen oppe
I størst muligt omfang skal du sørge for at holde temperaturen oppe i din bolig. Særligt på udsatte steder som f.eks. i hjørnet i trapperummet eller i entréen, er det vigtigt, at de sørger for, at der er varmt. 

Tænd for varmen på alle radiatorer og holde dørene åbne mellem alle rum, når du ikke er hjemme. 

Tænk også over opbevaring og møblering. Undgå at senge, kommoder, reoler, kasser og lignende spærrer for, at varmen kan komme til i de udsatte hjørner.

Husk at lufte ud!
Luft ud flere gange om dagen. Lad ikke vinduer og døre stå åbne mere end 10 minutter ad gangen. Hvis vinduerne er åbne i længere tid, når det er koldt udenfor, vil vægge, lofter og gulve blive kolde, særligt i de udsatte hjørner. Det vil få fugt til at sætte sig disse steder, og det vil på den måde skabe gode betingelser for skimmelvækst. 

Støvsugeren gør det svært for skimmel
Hvis man husker at gøre rent løbende, kan man mindske de organiske materiale, der som flyver i luften og sætter sig på vægge og vandrette flader. Det kan være hår, støv fra tøj og møbler. Derfor er det vigtigt med jævnlig grundig rengøring. Du kan være på forkant med skimmelvæksten hvis du sørger for at at der ikke er støv og nullermænd i din bolig. Støvsug gerne de vægflader, der er særligt udsatte. 

Det kan blive nødvendigt at fjerne tapet
Hvis ikke den løbende rengøring er nok, kan det blive nødvendigt, at fjerne tapet på udsatte steder. Tapet er nemlig også organisk materiale. Det er noget ejendomskontoret skal gøre. Kontakt ejendomskontoret hurtigst muligt, hvis du oplever skimmelvækst i hjørnerne på trods af løbende rengøring. 

Læs mere om hvordan ejendomskontoret håndterer skimmelskader her.

Sørg for at holde boligen tør. Så kan du i de fleste tilfælde undgå skimmelsvamp.
skimmel.dk

Hold din bolig tør
Hvis du vil mindske risikoen for skimmel er det vigtigt, du holder luftfugtigheden i den bolig nede. Landsbyggefonden har lavet en række generelle råd til, hvordan du kan gøre det. Du kan mere på siden skimmel.dk eller se dem her: